sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Lakupiilokuviokakku

Tein meille vappuaatoksi tällaisen piilokuviokakun. Tässä kakussa maistuu sitruuna, laku ja valkosuklaa. Olipas herkkua!
Näitä tarvitset:

perustaikinaan:
225 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl kermaa

tummaan taikinaan:
1/3 perustaikinasta
mustaa elintarvikeväriä
3 tl lakritsijauhetta

vaaleaan taikinaan:
2/3 perustaikinasta
1 sitruunan kuoriraaste
1 sitruunan mehu

kuorrutteeseen:
30 g voita
1 valkosuklaalevy
1-2 tl lakritsijauhetta

koristeeksi:
lakritsi-suklaapalloja


Vatkaa perustaikinan voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen kerman kanssa.

Ota taikinasta kolmasosa ja lisää siihen elintarvikeväri ja lakritsijauhe. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin sentin paksuiseksi levyksi. Paista levyä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 13 minuuttia. Anna levyn jäähtyä.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Purista mehu. Sekoita kuoriraaste ja sitruunan mehu vaaleaan perustaikinaan.

Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakkuvuoka. Levitä pohjalle noin 1 cm vaaleaa taikinaa. Ota värillisestä taikinasta noin 5 cm:n korkuisella sydänmuotilla niin paljon kuvioita kuin saat. Laita kuviot vuokaan tiiviiksi jonoksi. Huomioi, että sydänten tulee olla tässä vaiheessa ylösalaisin. Painele kuviot kunnolla taikinaan. Täytä vuoka vaalealla taikinalla lusikoimalla sitä vuorotellen sydänkuviorivin kummallekin puolelle. Levitä loput taikinasta kuviorivin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Anna seistä hetken vuoassa ennen kumoamista.

Sulata voi kattilassa ja lisää lakritsijauhe voin sulaessa kattilaan. Sekoita hyvin. Nosta kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Levittele suklaata kakun päälle ja reunoillekin. Koristele laku-suklaapalloilla.


Shaksuka

Onpas aikaa kulunut viimeisestä päivityksestäni. Olen kuitenkin päättänyt, etten stressaa tällä blogilla itseäni, ja siksi onkin jäänyt paljon herkkuja "varastoon". Yritän niitä välillä ehtiä laittaa tänne ainakin itselleni muistiin. Lukijat ovat varmasti kaikonneet vähiin, mutta en silti aio lopettaa hyvien ohjeiden keräämistä tänne.
Tässä yksi uusimmista lempiruoistani. Shaksukan ohjeita löytyy nykyään paljon, mutta tämä on omani, herkulliseksi testattu, muutamaan kertaan maisteltu shaksukan ohje. :P


 Ainekset:

1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 paprika
2 rkl rypsiöljyä
200 g chorizomakkaraa (Jos haluat kasvisversion, jätä makkara pois, on silti ihanaa.)
1 tl juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tlk säilyketomaatteja
1 1/2 dl vettä
1 prk punaisia linssejä
4 munaa
suolaa ja mustapippuria
fetaa maun mukaan
tuoretta timjamia

Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Pese ja kuutioi paprika. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä padassa. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää paprika mukaan hetken kuluttua. Paloittele chorizo ja lisää pataan. Pilko säilyketomaatit  pataan ja lisää juustokumina, chili, sokeri ja suola. Valuta linssit ja laita nekin pataan. Lisää lopuksi vesi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Riko kananmunat shaksukan pinnalle varovasti ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Laita fetajuustot kananmunien väliin . Nosta pata uuniin keskitasolle niin pitkäksi aikaa, että kananmunat ovat hyytyneet. Ripottele valmiin shaksukan pinnalle tuoretta timjamia.