sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Luumupiirakka

Piirakkapohja:
500 g valmista voitaikinaa
vehnäjauhoja pöydälle
kananmunaa voiteluun

Täyte:
100 g marsipaania
100 g mantelijauhetta
0,5 dl sokeria
noin 10 luumua
2 rkl aprikoosimarmeladia kiilteksi

Yleensä luumupiirakat ovat hieman happaman makuisia, mutta tässä tilanteen pelastaa luumujen alle laitettava marsipaani-mantelijauhe-sokeriseos. Se tekee tästä piirakasta ihanan makoisan! Tein tämän kaksinkertaisena, jolloin tuli pellillinen, mutta tällä ohjeella siis noin 20 x 20 cm:n vuoallinen.

Kauli voitaikina jauhotetulla pöydällä levyksi, joka on noin 6 cm vuokaa suurempi. Nosta taikina kaulimen avulla varovasti vuokaan ja painele tiiviisti kulmia myöten. Voitele sisäpinta munalla, jotta pohja ei vety.

Raasta marsipaani karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään marsipaaniraaste, sokeri ja mantelijauhe. Ripottele tämä seos tasaisesti pohjan päälle vuokaan.
Leikkaa luumut noin kahdeksaan osaan, poista kivet. Asettele luumut riveihin taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria ja voitele reunat munalla.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes taikina on noussut ja ruskistunut, ja luumuista irtoaa mehua, mutta ne säilyttävät muotonsa.
Kuumenna aprikoosimarmeladi kattilassa ja sivele luumut sillä paiston jälkeen.

 Hyvää kuumana, mutta vielä parempaa jäähtyneenä kermavaahdon kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti