perjantai 31. tammikuuta 2014

Tomaatti ♥ sipuli


                                             
Oletko maistanut karamellisoituneen sipulin ja kirpeän tomaatin yhdistelmää? Uskallan sanoa, että tässä piirakassa tomaatin ja sipulin liitto on parhaimmillaan. Tässä piirakassa on rapsakka pohja ja sipuli on hautunut tomaatin ja yrttien kanssa meheväksi ja makeaksi. Alkuperäisen ohjeen repäisin Kotiliedestä, mutta siinä eivät kyllä kaikki ainessuhteet olleet ihan kohdallaan. Tässä oma hyväksi todettu versioni (terveellisestäkin) tomaattipiirakasta. Tein muuten itse kaksinkertaisen annoksen, ja siitä tuli pellillinen. Laitan tähän kuitenkin puolen pellin ohjeen.

Pohja:
noin 2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja tai hiivaleipäjauhoja
ripaus suolaa
1 muna
4 rkl oliiviöljyä
4 rkl lämmintä vettä

Täyte:
4 rkl oliiviöljyä
3 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
3/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
4-5 tomaattia
pinnalle oliiviöljyä

Koristeeksi timjamin oksia.

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää kevyesti vatkattu muna, öljy ja vesi. Sekoita ainekset tiiviiksi taikinapalloksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä täytteen valmistamisen ajan. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja silppua valkosipulinkynnet. Kypsennä sipulit pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Tomaattimurska kannatta nopeasti valuttaa, ettei täytteestä tule liian kosteaa. Tai sitten täytettä tulee hauduttaa niin kauan, että liiallinen neste haihtuu. Kauli ja taputtele pohja pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Kaada sipuliseos päälle.  Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne sipuliseoksen päälle. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Tämä on nyt sitten ensimmäinen postaukseni tässä blogissa. Mielenkiintoista on alkaa seurata, saanko lukijoita ollenkaan. Ainakin tämä on minulle mukava harrastus, ja myös muistoille ja resepteille oivallinen säilytyspaikka.

Kommentteja olisi kiva lukea.



16 kommenttia:

  1. Uih, mun lemppariaineet tomaatti ja sipuli yhdessä! Varmasti ihan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Ne sopii todella hyvin yhteen. Kiva, kun olit jo0 liittynyt lukijaksikin. :)

      Poista
  2. Kivaa taas lukea herkkureseptejä!!!
    Mä en oo kirjautunut mihinkään, joten nimettömänä jatkan nimimerkillä 2 :-)

    VastaaPoista
  3. Olen mukana!! Ja rrrrrakastan tomaattia <3 .

    VastaaPoista
  4. Mukava, kun jatkoit! Jäin nimittäin kaipaamaan jakamiasi hyviä reseptejä. Tämä piirakka menee testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihme, että löysit näin äkkiä tänne? Mutta se vasta mukavaa onkin, että minulla on lukijoita tiedossa. Ja huippua, että oot kaivannut maukkaita ohjeita!

      Poista
  5. Ihana kun aloitit uuden blogin. . olen kaipaillut ohjeitasi!! Tuli niin hyvä mieli:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minulle tuli hyvä mieli sinun kommentistasi!

      Poista
  6. Tuo näyttää niin hyvälle ja tomaatti on kyllä niin hyvää tällaisissa piirakoissa, pizzoissa yms...
    Mukava kun saa taas käydä kuolaamassa sun herkkuja ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti ehdin tekemään monenlaista herkullista syötävää ja vielä laittaa niitä tänne blogiin...

      Poista
  7. Jess, blogi löytyi :). Ihana tomaattisipulipiirakkaohje, testaan kyllä! Ja muutenkin jatkan sivun lukemista.
    T. se, jonka kans pökästiin vk sitten vauhdilla penkille, you know"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sun kanssa tuleekin aina tehtyä kaikenlaista huvittavaa! Sinä villitset tällaisen rauhallisen ihmisen. ;)

      Poista
  8. Vai miten päin se meneekään :). Ei muuteta tyyliä, jatketaan samoin, eikös...!

    VastaaPoista