sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pyhäinpäivää ja kekriä

Hyvää pyhäinpäivän aikaa kaikille! Meillä on lunta ja pakkasta, joten lyhtyjä on sytytelty hämäränhyssyn aikaan, nautittu rauhasta ja yhdessäolosta. Arki tuppaa olemaan niin hektistä, että tällaiset juhlapyhät ovat verrattomia rauhoittumishetkiä.

Työpaikallani tein oppilaiden kanssa perjantaina koko koululle jälkkäriksi karamellionmenat, perjantaina kun vietettiin Candy Apple Dayta. Keiteltiin vaaleasta siirapista ja sokerista karkkikinuski, johon lisättiin pikkuisen kanelia ja vaniljasokeria sekä punaista karamelliväriä. Omenat kasteltiin sitten tuossa siirapissa ja omppujen päälle ripoteltiin turkinpippurirouhetta niistä värikkäistä turkinpippureista rouhittuna. Suupielet olivat kaikilla ylöspäin, joskin kohta koko naamamyös tahmaisena. :D Yllätyin, miten hyviä tällaiset omput olivat!

Kotona tein pyhäinpäivän illaksi tällaista tomaatti-kinkkupiirakkaa. Lukijaa saattaa häiritä, että kinkku näyttää kärähtäneeltä, vaan eipäs ollut. Leikkasin kinkkusiivut ylikypsästä saunapalvikinkkupalasta enkä ottanut tarkoituksella "kuorta" pois. Tässä piirakassa ei ole tarkoituskaan peittää kaikkia täytteitä kerma-munaseoksella, joten jos haluat kauniin näköisen piirakan, leikkaa kuori pois ennen suikaloimista. Tämä piirakka on myös gluteeniton, ja täytyy sanoa, että pohja on älyttömän maukas! Teen tällä pohjalla ruokaisia piirakoita vastedeskin. Lapsetkin jo sanoivat, että tätä piirasta täytyy saada uudestaan.
Tomaatti-kinkkupiirakka, gluteeniton(ohje RuokaPirkasta)

2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl basilikaa
1/2 tl timjamia
100 g leivintamargariinia
1 dl omenatäysmehua

täyte:
n. 100 g purjoa
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
200 g ylikypsää saunapalvikinkkua
1/2 tlk (à 200 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
2 dl ruokakermaa
2 munaa

Viipaloi halkaistu ja pesty purjo. Kuullota purjo aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä. Suikaloi kinkku ja tomaatit. Sekoita kerma ja munat keskenään.

Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, perunasosejauhe, leivinjauhe, basilika ja timjami. Nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää omenamehu. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina jauhojen avulla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytin halkaisijaltaan 27-senttistä vuokaa. Ripottele vuokaan purjo, kinkut ja tomaatit. Kaada päälle muna-kermaseos. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti