sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Pyhäinpäivä & mustikkagalette

Viikko oli aurinkoinen ja maa valkoinen. Nyt pyhäinpäivänä lämpötila kohosi pitkästi plussan puolelle, lumimeite hävisi nopeasti. Pyhäinpäivä oli synkkä ja lämmin. Käytiin illalla koko perheen voimin hautausmaalla. Laitettiin kynttilä lasten ukin haudalle, ja minä laitoin tänä vuonna kuolleen kummisetäni muistoksi kynttilän muualla haudattujen muistomerkille. 
Tehtiin tällä viikolla opiskelijoiden kanssa tätä mustikkagalettea. Minulla teki sitä sitten niin kovasti mieli, että tein jälkkäriksi kotonakin. Tämä on aivan ihana herkku, ja kannattaa syödä heti uunista oton jälkeen vaniljakastikkeen kera.
2 isoa:

taikina:
4,5 dl vehnäjauhoja
1,25 dl maissijauhoja (ei siis maissitärkkelysjauhoja)
0,25 tl suolaa
1,5 rkl sokeria
220 g voita
0,5 dl kylmää vettä

täyte:
8 dl mustikoita
0,5 sitruunan mehu
1,25 dl sokeria
1,25 dl perunajauhoja

reunoille:
munaa voiteluun
2 rkl sokeria

Sekoita vehnäjauhot, maissijauhot, suola ja sokeri keskenään. Nypi kylmä, kuutioitu voi joukkoon. Lisää vettä sen verran, että saat kiinteän taikinan. Laita taikina jääkaappiin, mielellään jopa tunniksi. Sekoita mustikoiden joukkoon kaikki täytteen ainekset. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli tai painele taikinat isoiksi pyöreiksi noin puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Levitä täyte pohjille, mutta jätä reunat täyttämättä. Taittele reunat päälle. Voitele reunat munalla ja ripottele niille sokerit. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti