lauantai 3. syyskuuta 2016

Pekaani-juustosämpylät ja raskiin tehdyt ihanat patongit

Tein tänään Kotilieden ohjeella sämpylöitä. Nämä ovat niin maukkaita, pehmeitä ja ihania, että laitan ohjeen tänne muistiin. Suosittelen leipomaan!

Tästä annoksesta tulee noin 15 sämpylää:

5 dl vettä
25 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
1 dl spelttihiutaleita
150 g juustoraastetta
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl pekaanipähkinöitä

Rouhi pekaanipähkinät pieneksi rouheeksi. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Anna taikinan kohota kunnolla liinan alla noin puoli tuntia. Leivo taikina sämpylöiksi, kohota vielä pellillä liinan alla noin 15 minuuttia ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia 225 asteessa. 

Nämä patongit ovat mielestäni parhaita, mitä olen tehnyt. Tämänkin ohjeen otin Kotiliedestä. Näissä patongeissa on oikea, ihanan sitkas rakenne ja todella rapea kuori.
Raski:

6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä

Yhdistä jauhot ja hiiva. Lisää kylmä vesi. Lepuuta liinalla peitettynä yön yli.

Patongit, 3 kpl:

1 annos raskia
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnäleseitä
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl kylmää vettä

Sekoiota raski ja kuivat ainekset keskenään. Vaivaa pari minuuttia yleiskoneen pienimmällä teholla. Lisää vesi vähitellen. Vaivaa taikinaa koneella äskeistä voimakkaammin noin 18 minuuttia, kunnes siitä muodostuu kiiltäväpintainen pallo. Siirrä taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 3 osaan. Painele palat neliöiksi. Muotoile patongit keräämällä taikinaa vuorotellen molemmilta sivuilta ja ylhäältä alas keskelle. Rullaa lopuksi taikinapala alhaalta ylös mahdollisimman tiiviiksi tangoksi. Pyöritä sitä voimakkaasti pöytää vasten ja venytä pellin pituiseksi tangoksi. Nipistä päät kiinni ja nosta patongit kevyesti jauhotetulle pellille kohoamaan noin 20 minuutiksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ripottele patongeille kevyesti jauhoja ja tee pintaan terävällä veitsellä muutama viilto. Paista noin 25 minuuttia uunin keskitasolla. Roiskaise uunin pohjalle vettä rapean kuoren aikaansaamiseksi. Jäähdytä kypsät patongit ritilällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti