tiistai 4. maaliskuuta 2014

"Aidot" hampurilaissämpylät

Kylläpäs tulikin ihan oikean makuiset ja todella hyvät hampurilaissämpylät uusimman Kotivinkin ohjeella.Tosin nyt en enää voitelisi sämpylöitä kananmunalla vaan vedellä, jotta ei tulisi niin pullamaisen näköinen pinta. Laitan tähän myös pihvien ohjeen, sillä lasten mielestä kukaan muu ei tee niin hyviä jauhelihapihviä kuin minä, äiti. ;)
2 1/2 dl vettä
1/2 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 1/2 rkl sokeria
2 munaa
7 1/2-8 dl vehnäjauhoja
25 g voita
1 1/2  tl suolaa
Pinnalle:
kananmunaa voiteluun (Suosittelen vedellä tai maidolla voitelemista)
seesaminsiemeniä

1. Lämmitä maito ja vesi haaleaksi ja lisää kuivahiiva ja sokeri. Sekoita ja anna seistä noin 10 minuuttia. 
2. Nypi kylmä voi ja puolet jauhoista tasaiseksi muroseokseksi. 
3. Vatkaa kananmunat vesi-maitoseokseen, lisää jauho-voiseos, suola ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa kunnolla (n. 10 minuuttia). Anna kohota 1-2 tuntia (kohosi mahtavasti tunnissa) leivinliinan alla. 
4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa kymmeneen osaan (jaoin kahdeksaan ja tuli sopivan kokoisia). Pyörittele sämpylöiksi , nosta pellille leivinpaperin päälle ja anna taas kohota 1-2 tuntia leivinliinan alla. Minä kohotin reilun tunnin - tuli muhkeita.
5. Voitele sämpylät, ripottele seesaminsiemeniä päälle. 
6. Paista noin 15 minuuttia 200 asteessa. Laita uuniin samalla alatasolle syvä uunipelti ja kaada siihen kuumaa vettä. Vesihöyry parantaa paistotulosta.
Tuli kyllä mahtavanmakuiset hampurilaiset! Tässä vielä pihvien ohje 500 g jauhelihalle.

500 g naudan jauhelihaa
3/4 dl korppujauhoja
1 1/2 dl ruokakermaa
1 sipuli hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä
1 muna (joskus en laita ollenkaan munaa)
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl aromisuolaa
1/2 tl chilijauhetta
ripaus valkopippuria
1 tl paprikajauhetta

Laita kulhoon ruokakerma, sipulit, muna ja kaikki mausteet. Lisää korppujauho ja sekoita vain tasaiseksi ja lisää heti jauheliha ja sekoita hyvin. Muotoile pihvit leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia: