tiistai 29. heinäkuuta 2014

Porkkanakakku


Pilvinen päivä ja nopea räpsäys, siinä pari syytä rumiin kuviin. Mutta on tämä perinteinen porkkanapiirakka kyllä hyvää näin kakun muodossakin!

Tapahtuuko sinulle koskaan niin, että joku leivonnainen kummittelee mielessäsi kauankin ennen kuin saat sitä tehtyä? Minulle käy useinkin! Tästä herkusta näin kuvan jossakin blogissa piirakan muodossa, ja siitä lähtien olen ajatellut, että pitäisi tehdä tätäkin herkkua taas joskus. Ja nyt pitää vain "pidätellä", etten söisi liikaa...

Kesäkiloja on tullut neljä, äääääh. Nyt yritän niitä sitten ennen syksyä saada tiputetuksi. Olen kyllä nyt kesällä ajatellut, että saa sitä lomalla herkutella. Reissussa on ihana herkutella, kesällä on juhlia, kesän maut täytyy kokea monessa muodossa, lomalla on aikaa syödä hyvin (ja paljon). No, nyt täytyy sitten ryhdistäytyä. Minun ryhdistäytymiseeni kuuluu, etten kiellä itseltäni mitään, mutta syön vähemmän rasvaista ja sokerista. Silloin ryhdistäytymisliikekin pysyy, kun ei ole liian tiukkaa. Joten, tein tänään porkkanakakkua! Hihhii!
Tässä ohje niille, jotka kaipaavat arkeen pienen herkkupalan. Tästä tulee kyllä ISO kakku, joten jos omia syöjiä ei ole niin kuin meillä, kutsu ystäviä kahvipöytääsi! ;)

4 porkkanaa
200 g margar./ voita
5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliini-/ vaniljasokeria
2 tl kanelia
4 munaa
2 1/2 dl sokeria

Täyte ja kuorrutus:

200 g sulatejuustoa (ei kevyttä, vaikuttaa koostumukseen)
1 prk rahkaa (laitoin tuorejuustoa, kun ei ollut rahkaa)
3 dl tomusokeria
(noin 2 rkl omena-/ sitruunamehua)

koristeluun mantelirouhetta

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet vuorotellen porkkanaraasteen ja rasvan kanssa vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakku- tai irtopohjavuokaan. Vuoka saa olla laaja ja iso, vähint. halkaisijaltaan 24 cm. Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä kunnolla.
Sekoita täytteen ainekset mehua lukuunottamatta tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää mehua, jos täyte on liian paksua.
Leikkaa kakkupohja kahteen osaan ja levitä väliin puolet täytteestä. Kuorruta kakun pinta lopulla seoksella. Koristele mantelirouheella.

2 kommenttia:

  1. Porkkanaleivonnaiset on kyllä ihan omaa luokkaansa! Minä tein viikonloppuna porkkanapiirakan vieraille, kun ohje puuttuu vielä blogista. Kakkuakin olen tehnyt useamman kerran ja sekin on aina yhtä ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Vielä pitäs joskus kokeilla myös punajuurta leivonnassa. Se vielä kokeilematta, mutta varmasti hyvää.

      Poista