lauantai 23. elokuuta 2014

Lauantai-illan nautintoja

Uudessa työpaikassani minulla on pari kertaa kuussa töitä myös lauantaisin. Otin nuorimmaiseni mukaan "työmaalle", sillä teimme retken Ranuan eläinpuistoon. Tiedättekö, minua ei niinkään ihastuttaneet jääkarhut, vaan PÖLLÖT! Miten hauskoja tyyppejä pöllöt ovatkaan! Ne olivat ihan kyllästyneitä ihmisiin ja istuivat selkä meihin katselijoihin päin. Kun niille vähän höpötti, ne yhtäkkiä käänsivät päätään 180 astetta nopeasti ja heti takaisin. Mutta kun jatkoi ääntelyä ja höpöttämistä, moni pöllö kääntyi ja rupesi tuijottamaan. Ja minua nauratti! No niin, mutta tästä illastahan minun piti kertoilla. Ennen kuin ilta tummeni, mieheni savusti poikieni kalastamia kirjolohia. 13-vuotias poikani sai pari viikkoa sitten tuosta joestamme 2,366 kg painavan kirjolohen. Kyllä oli hyvää, kun vielä nautimme savulohta tuoreen leipomani leivän kanssa.


Tässä teille helppo ja huippumaukas leivän ohje.

AURINGONKUKKALEIVÄT (2 kpl)

5 dl maitoa (tai vettä)
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä + pinnalle ripoteltavaksi
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
n. 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon auringonkukansiemenet ja kaurahiutaleet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää siirappi ja suola. Alusta hiivaleipäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikinaa puolisen tuntia. Leivo taikinasta kaksi leipää. Kohota noin 20 minuuttia. Pistele leivät varovasti, voitele vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Savulohta, nam :)
    Ellu

    VastaaPoista
  2. Nam, nam! Helppoa ja hyvää!

    VastaaPoista
  3. Vau, miten iso ja varmasti herkullinen kala!! Rakastan lohta. Varsinkin sitä savustettua.
    Leipä menee testiin, kaikki leipäohjeet ovat tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eve, tykkään tuon leivän mausta hulluna siksi, että vaikka siinä onkin pääosin hiivaleipäjauhoja, se ei maistu tunkkaiselta eikä kirpeältä niin kuin jotkut hiivaleipäjauhoista tehdyt leivät. Varmaan kaurahiutaleet ja kunnon määrä auringonkukansiemeniä vaikuttaa.

      Poista