maanantai 13. lokakuuta 2014

Kinuskinen pähkinätorttu


Kesällä lainasin kirjastosta jonkun uuden, ulkolaisen kirjoittajan leivontakirjan. Kun näin tämän ohjeen, otin heti kopion sivusta tehdäkseni tätä herkkua sitten myöhemmin. No, nyt tein, mutten muista millään kirjan nimeä. Ehkä joku teistä lukijoista voisi auttaa?

Joka tapauksessa tästä tuli kerralla perheemme yksi (tuhannesta) lempipiirakoista. Tämä kannattaa tehdä halkaisijaltaan melko pieneen vuokaan (paras halkaisija 22 cm), sillä pohja on ohut, ihanan ohut!
Pohja:
175 g vehnäjauhoja
20 g ruokosokeria
100 g kylmää voita kuutioina
1 munankeltuainen
1-2 tl kylmää vettä

Täyte:
200 g erilaisia pähkinöitä
100 g voita
50 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g hunajaa
1,5 dl kuohukermaa

Pane tehosekoittimeen jauhot, sokeri ja voipalaset ja käytä konetta hetki, kunnes syntyy murumainen seos. Lisää joukkoon keltuainen ja tarvittaessa vettä niin, että aineksista muodostuu taikina.

Kääri taikina kelmuun ja vie jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Taputtele sitten taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna vielä kylmetä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Pistele taikina haarukalla, vuoraa vuoka leivinpaperilla, täytä esim. kuivilla herneillä ja paista ilman täytettä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Poista herneet ja paista vielä sen verran (5-10 min.), että torttupohja saa kauniin, vaaleanruskean värin.

Pane pähkinät, voi, sokeri, vaniljasokeri ja hunaja paksupohjaiseen kattilaan ja keitä viitisen minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta vielä noin minuutin verran. Täytä taikinapohja täytteellä ja paista vielä torttua 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Tarjoa lämpöisenä vaniljajäätelön kera. (Tekisi mieleni tehdä heti perään toinen, oli se niin maukasta.)


4 kommenttia:

  1. Käykö tavallinen sokeri? On vain aika pieni määrä tuota sokeria, 20g.. Mikä ero on ruokosokerilla ja tavallisella sokerilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voit käyttää tavallista sokeriakin. Käytän mielelläni Reilun kaupan luomuruokokidesokeria, sillä paitsi että viljelijä saa siitä kunnon korvauksen, tuote on luomua. Ruokosokeri maistuu hieman fariinisokerilta, eli siinä on mielestäni parempi maku kuin valkoisessa sokerissa. En ole varma, mutta luultavasti ruokosokeria on myös hivenen terveellisempää kuin valkoinen.

      Poista
    2. Ok, kiitos vastauksesta. Ajattelin testata piirakkaa muunneltuna vain vehnäjauhot kaurajauhoiksi....

      Poista
  2. Siis tehosekoittimellako teit? Eikö tule liian taikinamaista?

    VastaaPoista