sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Perhesämpylät

Pitääpä laittaa teille tämmönen hyvä sämpyläohje. En yleensä laita sämpylöihin munaa, mutta Leivotaan-lehden ohjeessa oli, ja pitihän sitä kokeilla! Tämä on muuten kyllä aika erilainen ohje kuin lehdessä oli. On joskus mukava laittaa sämpylöitä pellille sen verran vierekkäin, että tarttuvat toisiinsa. Siitä sitten jokainen kahmaisee omansa.

12 sämpylää:

25 g hiivaa
2 1/2 dl maitoa
50 g voita
1 tl suolaa
1 muna
1 dl grahamjauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja

päälle:

munaa voiteluun
noin 1 tl pellavansiemeniä
noin 1 tl seesaminsiemeniä
sormisuolaa

Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen maito. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää huoneenlämpöinen voi, suola, muna ja grahamjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa eli irtoaa kulhon reunoista, mutta pysyy pehmeänä. Vaivaa kunnolla! Kohota taikinaa liinan alla noin 45 minuuttia. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Asettele ne pellille melkoisen lähelle toisiaan, mutta jätä kohoamisvaraa. Anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle siemenet sekä sormisuola. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Olemme alkaneet odottaa joulua. Pyhäinpäivänä juotiin ensimmäiset glögit. Marraskuun ilmat ovat vaihdelleet lumettomasta vesisadeilmasta lumisiin lähes 20 asteen pakkasilmoihin. Koskaan ei oikein tiedä, millainen ilma seuraavana päivänä on. 
Kisukin näyttää alistuvan lumisadeilmoille, joita se inhoaa. Pikkupakkasilla se on iloinen ja hyppelehtivä. Sadekeleillä se kulkee matalana ja masentuneen näköisenä pieniä lenkkejä ulkona ja makaa saunanlauteilla tai sohvannurkassa suurimman osan päivästä. 




3 kommenttia:

  1. On kyllä jännä kun tulee kanamunaa, minä en laita edes pullataikinaan. :O Ja tuohan on kätevää laittaa vähän tiiviimmin, saa nopeampaa paistettua ja säästää energiaa kun ei tarvi uunia pitää niin kauaa päällä. (paitsi jos leipookin leivinuunissa niin se vasta säästöä onkin) ;) Teinkin pullia nyt vähä samalla tyylillä. :)

    VastaaPoista
  2. Jaa, et laita pullataikinaankaan munia. Kyllähän pulla onnistuu ilman muniakin, ollaan koulussa muna-allergisille tehty. Oppilaiden munattomat pullat on kyllä ollu vähän tiiviitä, mutta taitolajistahan tässä onkin kyse. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siihen yks muna vaikuta, kun muuten tekee hyvän taikinan. ;) varmasti yleisin virhe on laittaa liikaa jauhoja tai taikinasta puuttuu sitko. :) niinkuin tiedätkin ammattilaisena ;)

      Poista