maanantai 15. joulukuuta 2014

Vaniljaviinerit

Arvoisat lukijani! Pitkästä aikaa "kuulolla". Työputki uudessa työpaikassani oli todella tiivis, antoisa ja raskaskin, mutta nyt nautin pitkästä joululomastani. Ja tietysti, heti ensimmäisenä lomapäivänä leivoin joulutortut ja joulupulliksi tänä vuonna näitä vaniljaviinereitä. Lapset olivat koulussa, ja minä sain aivan rauhassa tehdä lempipuuhiani. 
Nämä viinerit on helppo tehdä, mutta vievät aikaa pitkän kohotuksen johdosta. Ja ah, ovat niin herkullisia ja rasvaisia kuin vain viinerit voivat olla.
Vaniljaviinerit, noin 50 kpl:

1 pala hiivaa
4 dl kylmää maitoa
400 g huoneenlämpöistä margariinia
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja

täyte:

75 g huoneenläpöistä margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

voiteluun:

munaa

pinnalle:

tomusokeria ja vettä

Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kylmä maito. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää rasva nokareina, sokeri, suola ja jauhot. Sekoita sileäksi taikinaksi. Kauli taikinasta kaksi levyä jauhotetulla pöydällä. Jaa levyt neliöiksi. Sekoita täytteen aineet keskenään ja jaa täyte nokareina taikinaneliöille. Taivuta kulmat täytteen päälle. Laita viinerit paperivuokiin, nosta pellille ja kohota leivinliinan alla huoneenlämmössä noin kaksi tuntia. Voitele viinerit munalla ja paista 200-asteisessa uunissa (keskitaso) noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja koristele tomusokeri-vesikuorrutuksella.

13 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ihanasta blogista! Oon saanut täältä niin paljon vinkkejä monenlaiseen leivontaan ja ruuanlaittoonkin. Se patonkiohje jonka laitoit tässä taannoin, on niin mahtava! Olen leiponut sitä nyt monta kertaa ja lapset söisivät sitä vaikka kuinka.

    Teetkö joulutorttujen taikinan itse vai käytätkö kaupan taikinaa? Jos teet itse taikinan niin olisko sulla jotain hyvää reseptiä? Oon aina tehnyt kaupan taikinasta mutta nyt tekisi mieli kokeilla omatekoista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos palautteestasi! Tosi, tosi mukava kuulla!
      Silloin kun teen torttutaikinan itse, teen rahka-voitaikinan. Sen ohje löytyy joka leivontakirjasta, ihan perusohje. Sillä ohjeella tortuista ei tule kovin lehteviä, mutta maku kruunaa kaiken. :)

      Poista
  2. Miten käy pakastettaessa? Heikki toivoo jotain pullia tmv. jouluksi,mutta voiko näitä pakastaa?

    VastaaPoista
  3. Heljä! Onnistuu näin erittäin hyvin: Kohota niin kuin ohjeessa tuo kaksi tuntia. Laita sitten pakasteeseen. Kun laitat uunin kuumenemaan, ota samalla viinerit pois pakasteesta ja paista kuten ohjeessa! Nam!

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Teen sittenkin kierrepullia, joiden sisälle tulee tomusokeri-voiseos. Nekin hyviä. Vai ovatkohan ne solmupullia? :)

    VastaaPoista
  5. Onpa sieviä viinereitä. :) Tosi kiva kuulla, että olet päässyt jo joululoman viettoon. Rauhaisaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rommirusina! Mukavaa joulua sinullekin! Minulla ollut tässä pari siivouspäivää, nyt parit juhlat tiedossa ja perjantaina tulee vieraita! Silloin ainakin leivon! 😉

      Poista
  6. Valmistin kinuskijuustotorttua. Tuli löysä, pitäisikö laittaa liivatetta et saisi kiinteämmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Raakel! Kinuskijuustokakku (jos tarkoitat blogissani olevaa ohjetta) ei vaadi liivatetta sillä se on ns. jäädytetty kakku, eli täyte on vähän niin kuin jäädykettä. Eli kun teet sitä, pakastat sen kunnolla, ja otat sen esille ennen tarjoilua, ehkä noin puoli tuntia ennen. Se pysyy kauniisti koossa kyllä tarjoilun ajan, mutta "sulaa" kyllä sitten helposti, jos on pitemmän aikaa esillä. Tämä ei siis ole perinteinen juustotorttu.

      Poista
  7. Kiitos vinkistä, tämän teen seuraavalla kerralla, t ruokorannan ruustinna raakel

    VastaaPoista
  8. Onko sokerin määrä taikinassa ja täytteessä oikeasti noin pieni?

    - Salla

    VastaaPoista
  9. Olen aika urvelo leipomustouhuissa mutta onko jauhomäärä varmasti oikein. Toisella sivustolla on samanlainen ohje missä on hiivaa ,maitoa ja rasvaa puolet vähemmän. Silti sama jauhomäärä

    VastaaPoista