sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Sitruunakakku kaakaosydämellä



Joku lukijoista on saattanut huomata, että olen nyt jonkun aikaa leiponut Kinuskikissan ohjeilla monenlaisia leivonnaisia. Olen hommannut itselleni Kinuskikissan uusimman kirjan, ja sieltä on ollut mukava kokeilla näitä hauskoja leivonnaisia, kuten tämäkin piilokuviokakku. No, nyt minulla on sitten muita leivonnaisia mielessä, joten Kinuskikissan ohjeiden kokeiluun tulee tauko. Tämä sitruunakakku on erinomaisen maistuvainen ja mielestäni kauniskin sisältä juuri tuon kuvion takia. Tällä samalla ohjeella voit tehdä minkä tahansa kuvion kakun sisään, mutta tähän kakkuun sopii korkeintaan halkaisijaltaan noin 5 cm:n muotilla tehty kuvio.

Perustaikina:
225 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa

Värillinen taikina:
1/3 perustaikinasta
2 rkl kaakaojauhetta

Vaalea taikina:
2/3 perustaikinasta
1 sitruunan kuoriraaste
1/2 dl sitruunamehua

Kuorrute: (Minusta aivan ihanan makuinen kuorrute!)
35 g voita
150 g sitruunanmakuista valkosuklaata

Vatkaa perustaikinan voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen ja vatkaa hyvin. Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kevytkerman kanssa. Ota taikinasta 1/3 ja lisää siihen kaakao. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Jäähdytä.
Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Purista mehu. Viimeistele värillisen taikinan kypsyessä vaalea taikina sekoittamalla kuoriraaste ja mehu taikinaan.
Voitele ja korppujauhota pitkänomainen vuoka (tilavuus noin 1,5 litraa). Levitä pohjalle noin 1 cm vaaleaa taikinaa. Ota värillisestä kakkupohjasta muotilla kuvioita. Lado kuviot vuokaan tiiviiksi jonoksi. Huomioi, että kuvion tulee olla tässä vaiheessa ylösalaisin, koska kumottaessa se kääntyy toisinpäin. Täytä vuoka vaalealla taikinalla lusikoimalla taikinaa kuviorivin molemmille puolille vuorotellen. Levitä loppu taikina kuvioiden päälle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna seistä hetken aikaa vuoassa, kumoa ja jäähdytä.
Sulata kuorrutuksen voi kattilassa ja nosta pois liedeltä. Paloittele joukkoon valkosuklaa. Sekoittele, kunnes kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa.


6 kommenttia:

  1. Vitsi mä mietin että miten tuo kuvio on tehty :D . Kaikkee sitä keksitäänkin! Mutta hauska lisä perus kakkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Mut tää kakku oli myös hyvää, kuorrute niin ihanaa. Terv. Karkkilakkolainen 👅

      Poista
  2. Hieno kakku tämäkin! Saat aina kakuista niin siistin näköisiä :)
    Ja en ois kyllä minäkään ihan heti keksiny että miten tuo sydänkuvio on saatu aikaan. Hauska idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, EiNi! Itse kyllä en läheskään aina ole ulkonaköön kakuissani tyytyväinen, mutta makuun kyllä! ;D

      Poista
  3. Tämä on hieno ja varmasti ihanan makuinen! Tuo suklainen sydän on kivempi kuin punainen joita olen muualla nähnyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäki tykkään ruskeasta sydämestä. Ei turhia väriaineita.

      Poista