maanantai 6. heinäkuuta 2015

Suven päiviä ja valkosuklaa-marenkikakku

Hyvää Eino Leinon, suven ja runon päivää! Naapurissa joen toisella puolella alkavat heinät olla seipäillä. 
Täällä soudetaan joka vuosi ns. Iijokisoutu. Soutajat menevät talomme ohi. Tänä vuonna he pitivät tauon juuri kotimme kohdalla. 


Leivoin viikonlopuksi valkosuklaa-marenkikakkua.
POHJA
100 g kaurakeksejä
50 g valkosuklaata
50 g voita
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 dl lemon curdia

Murenna keksit esim. monitoimikoneessa. Sulata valkosuklaa mikrossa. Sekoita valkosuklaa keksimuruihin. Sulata voi ja raasta sitruunankuori. Lisää kuoriraaste voihin. Sekoita voiseos keksimuruihin. Asettele leivinpaperi pienen irtopohjavuoan (mulla oli halkaisija 20 cm) pohjalle. Taputtele seos kevyesti päälle. Sivele pohjan pinnalle lemon curd.

TÄYTE
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
200 g turkkilaista jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa. Yhdistä suklaa ja vaniljasokeri huoneenlämpöisen jogurttiin. Kiehauta 1 rkl vettä ja sulata puristetut liivatelehdet siihen. Lisää hyvin sekoittaen jogurttiseokseen. Lisää lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada seos vuokaan, peitä foliolla ja nosta pakastimeen.

MARENKI
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkelystä

VÄLIIN
passionhedelmän sisusta (n. 3-4 hedelmää)
vadelmia

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Piirrä leivinpaperille lyijykynällä ympyrä, joka on hieman pienempi kuin kakkupohja. (Minulla tuli silti pikkuisen liian iso marengista.) Aseta leivinpaperi uunipellille nurinpäin. Voitele ympyrä voilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää samalla sokeria vähitellen. Kun seos on kiiltävää, lisää etikka ja vaniljasokeri. Sihtaa joukkoon maissitärkkelys. Sekoita. Lusikoi marenki leivinpaperille voidellulle alueelle. Tee lusikalla marenkiin huippuja. Paista iúunin keskitasolla n. kolme tuntia, anna jäähtyä.
Seuraavana päivänä ota vuoka pakastimesta ja anna olla huoneenlämmössä puolisen tuntia. Lisää päälle passionhedelmien sisus ja vadelmat. Nosta marenkilevy kanneksi.


Sunnuntaina saimme kutsun ystäviemme mökille Puhosjärven rannalle. Oih, miten idyllinen paikka olikaan vanhoine taloineen, aittoineen ja savusaunoineen! Siellä kyllä todella rentoutui! Syötiin ja kahviteltiin. Saunottiin rauhassa leppeissä savusaunan löylyissä. Minäkin sain vihdoin heitettyä talviturkin pois hiekkapohjaisen ja viileävetisen, kirkkaan järven syleilyssä. 



Kiitos vielä kerran mökin emännälle ja isännälle! <3

9 kommenttia:

  1. ihanan kesäisiä kuvia :) ja herkullisen näköistä kakkua :P

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun kävitte ja kiitos herkullisista tuliaisista!

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis kakku! Ihana idea tuo marenkikansi :) .

    VastaaPoista
  4. Kaunis kakku ja ihania kiireettömiä kuvia ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla oli suloinen blogi ja ihana koti blogin kuvista päätellen, Toiveettodeksi!

      Poista