torstai 15. lokakuuta 2015

Ihanat omenagalettet ja yksi herkullinen arkiruoka

Näitä omenagaletteja tein viime syksynä oppilaiden kanssa. Siitä lähtien minun on pitänyt tehdä näitä kotonakin ja laittaa tämä Valion ohje tänne blogiin, sillä nämä ovat yksi omenaleivonnaissuosikkini!
16 kpl

1 prk luumu-kanelirahkaa
200 g voita
1/2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

päälle:

3-4 omenaa
1 rkl sokeria
3/4 tl kanelia
2 prk vaniljarahkaa

Sekoita pehmeä voi, luumu-kanelirahka ja sokeri keskenään. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin.

Pese omenat ja viipaloi melkoisen ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon, johon olet sekoittanut kanelin ja sokerin. Kääntele omenapaloja seoksessa.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyörittele osasista palloja. Laita noin 6 kappaletta palloja pellille ja painele jauhotetuin käsin halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisiksi pyöreiksi pohjiksi. Levitä pohjien päälle reilusti vaniljarahkaa ja asettele omenaviipaleita päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. 
Suussasulavia!
Tässä vielä mainio, nopea ja herkullinen nakkikastikkeen ohje neljälle:
 300 g nakkeja (Laitoin kyllä enemmän.)
1 pieni sipuli
2 rkl juoksevaa rasvaa (Laitoin Oivariinia.)
noin 3/4 dl paprikasuikalesäilykettä
1 prk (200 g) mustapekkaruokakermaa
1 rkl sinappia
n. 1 dl vettä
runsaasti tuoretta persiljaa

Paloittele nakit. Kuullota sipulit rasvassa ja lisää nakit. Valuta paprikoista liemi ja lisää kastikkeeseen. Lisää myös ruokakerma ja sinappi. Notkista kastike vedellä. Viimeistele kastike hienonnetulla persiljalla.

2 kommenttia:

  1. Nuo galetet näyttävät kyllä todella herkullisilta, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Parhaita nää on tuoreena, haaleana! 😋

      Poista