sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Talviset terveiset ja pari arkista ohjetta

Ihanaa, joululoma alkoi! Syksy on ollut antoisa, tapahtumarikas ja kiireinen. Nyt on aikaa päivittää blogiakin. Laitan tähän muutaman ihanan talvisen kuvan, sillä tiedän, että kovin monessa paikassa Suomessa ei ole näin paljon lunta. Postaan teille tässä myös kaksi ihanaa, arkista ohjetta siksikin, että ohjeet jäävät itsellekin muistiin. Kohta on varmasti tulossa myös jouluisia ohjeita, sillä aloitan huomenna, maanantaina, joulusiivoukset ja leipomiset. :) Piparit, tortut ja laatikot ovat valmiina. Tuossa kuvassa on tyttöni koristelema piparkakku, joka on mielestäni kovin kaunis. 
Omenapannari

Miten en ole koskaan ennen tehnyt omenapannaria?? Voi että se on hyvää!!

1 muna
4 dl maitoa
1/4 tl suolaa
1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
päälle:
2 omenaa
fariinisokeria
kanelia

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Sekoita maito sulatetun voin joukkoon. Lisää maito-voiseokseen myös muna. Yhdistä jauhoseos ja maito-voiseos. Anna turvota miellellään puoli tuntia.

Kaada taikina voideltuun, isoon (halk. noin 30 cm) piirakkavuokaan. Kuori omenat, poista siemenkodat. Viipaloi omenat ja asettele viipaleet pannarin pinnalle. Ripottele päälle kunnolla kanelia ja fariinisokeria. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. 
Kaiteen päältä tai katolta on mukava hypätä pehmeään hankikasaan.
Houkutteleva päiväkävelyilma.
Meillä nautitaan talvi-ilmoista!

Jauheliha-texmexpiiras

Tämä ohje on 28-senttiseen piirasvuokaan.  Itse tein tämän kaksinkertaisena pellille.

Pohja:
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl ruokakermaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Nypi rasva ja kuivat aineet tasaiseksi. Lisää nopeasti sekoittaen kerma ja valkosipulinkynsi. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Painele taikina piirasvuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin kymmenen minuuttia.

Täyte:
1 rkl öljyä
200 g naudan jauhelihaa
1 punasipuli silppuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 paprika suikaleina
taco- tai burritomaustetta maun mukaan (Laitoin 1/2 pss tacomaustetta.)
1/2 prk salsakastiketta
1 rkl jalopenoviipaleita
1 dl ruokakermaa
2 munaa
100 g kirsikkatomaatteja
150 g juustoraastetta

Kuullota punasipuli öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää valkosipuli ja paprikat seokseen. Mausta tacomausteella. Lisää pannulle salsakastike, jalapenot, kerma ja munat. Sekoita ja kaada seos pohjan päälle. Ripottele päälle juustoraaste ja kirsikkatomaatit. Jatka paistamista noin 30-40 minuuttia. 

5 kommenttia:

  1. Niin kadehdittavan kauniit maisemat! Toivottavasti saamme täällä etelässäkin nauttia lumesta jossain vaiheessa talvea. Tänään täällä on mittari näyttänyt +10. Ihanaa joulun odotusta sinne! ❤️

    VastaaPoista
  2. oi,että teillä onkin niin kaunista ja talvista :D toisin kuin meillä,vettä sataa ja ne vähäisetkin lumen rippeet uhkaavat sulaa...tuota texmex-piirakkaa pitää kokeilla ;) rauhaisaa joulun aikaa sinne <3

    VastaaPoista
  3. Suvi ja Toiveettodeksi: Onnellista joulunaikaa teillekin! Kyllä se talvinen sää tulee teillekin ennemmin tai myöhemmin.

    VastaaPoista
  4. Kauniisti koristeltu pipari janiin ihania ohjeita jälleen! Tuota texmexiä täytyykin kokeilla. Vaikuttaa herkulliselta! Ihanaa joulun odottelua sinne!

    VastaaPoista