perjantai 1. tammikuuta 2016

Maitosuklaakakku

Onnellista alkanutta uutta vuotta 2016 jokaiselle blogini lukijalle ja vierailijalle! Viime vuosi oli minulle ja meille todella onnellinen. Eihän vuosi tietenkään helppo ollut, jos ajattelee vaikkapa sitä, että välillä tuntui, että elämä on niin hektistä. Äitinä koin usein, että olin aivan liikaa töissä ja aivan liian vähän kotona. Silti jälkeenpäin ajateltuna olen etuoikeutettu, että minulla on antoisa työ. Miten onnellista onkaan, että lapsilla menee hyvin, meillä on pääsääntöisesti mukavaa kotona ja nautin kotihommeleista. Kotityöt ja kotiolot saavat kyllä minut rentoutumaan. Nautin kotona "hössötyksestä" eli siitä, että saan laittaa kotia, leipoa, kattaa ja valmistaa ruokaa.

Unelmiakin on! Kasvihuone, iso sellainen, siintää haaveissani. Ei ehkä niinkään täysin kasvihuoneen perimmäistä käyttöä ajatellen, vaikka sitäkin tietenkin. Enemmänkin paviljonkimaisena, jossa voitaisiin keväällä, kesällä ja syksyllä nauttia vaikka herkkuhetkistä. Talvella se voisi olla ihanasti valaistu. Minulla on hytinä, että tämä toteutuu tänä vuonna!? Rantasaunastakin laitureineen unelmoin. Saapas nähdä...


Uudenvuoden aattona nautimme perinteisten nakkisämpylöiden jälkeen tummapaahtoista kahvia ja täydellistä maitosuklaakakkua. Tämä on mantelinen ja siinä on rapeuttakin vähän. Otin ohjeen jostakin kirjasta, mutten ole muistanut merkitä, mistä. (Pikkuisen olen muokannut ohjetta.) Tämä kakku on suklaan- ja mantelinrakastajan unelmakakku! Pieni pala kahvin kanssa riittää, aah!

täytteen rapea manteliseos:
1 dl mantelirouhetta
1/2 dl sokeria

pohja:
2 pötköä mantelimassaa
1 rkl kaakaojauhetta

täyte:
400 g maitosuklaata
2 dl maustamatonta luonnonjogurttia

Aloita rapean manteliseoksen valmistamisesta. Sekoita mantelirouhetta ja sokeria paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa sulaa. Alenna levyn lämpötilaa puoleen ja jatka sekoittaen kuumentamista, kunnes mantelirouhe alkaa tuoksua ihanan paahteiselta ja saa pikkuisen väriä. Varo polttamasta. Levitä seos pellille leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Rouhi kovettunut manteliseos.
Raasta mantelimassa pohjaa varten karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaakaojauhe manteliraasteeseen ja painele seos irtopohjakakkuvuoan pohjalle.
Paloittele suklaa ja sulata se mikroaaltouunissa. Sekoita suklaa tasaiseksi ja jäähdytä hieman. Sekoita sitten luonnonjogurtti suklaaseen. Lisää lopuksi manteli-sokerirouhe joukkoon ja levitä seos kakun pohjan päälle tasaisesti. Jäähdytä kylmässä vähintään pari tuntia. Minulla kakku oli noin viikon pakastimessa. Se suli nopeasti ihanan pehmeäksi. Kun haukkaat kakkupalaa, manteliseos rapisee ihanasti täytteessä.


2 kommenttia:

  1. Kaakaojauhe? Tummaa vai sitä vaaleampaa, sokerisempaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tummaa leivontakaakaota. Toivottavasti tämä vastaus ei tule liian myöhään.

      Poista