sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tuulihattutorni (+ ihana lohilasagnen ohje)


Pitihän se tämäkin tornihomma kokeilla. Turkinpippurisiirappi oli meidän nuorten mieleen. Eipä silti, kyllä se meille vanhemmillekin maistui. Vielä kun täytin tuulihatut valkosuklaa-limetäytteellä, niin kyllä oli herkkua.
tuulihatut (n. 60 kpl):

6 dl vettä
200 g voita
2 tl suolaa
5 dl erikoisvehnäjauhoja
8 munaa

täyte:

100 g valkosuklaata
1 rkl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
400 g lime-valkosuklaarahkaa
1 limetin raastettu kuori

turkinpippurisiirappi:

1 pss (150 g) mustia turkinpippureita
1/2 dl kuumaa vettä
1 dl ruokosokerisiirappia (Muscovado)

viimeistelyyn:

tomusokeria

Kiehauta vesi, voi ja suola paksupohjaisessa kattilassa. Laske hieman lieden lämpötilaa ja lisää seokseen jauhot koko ajan puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita, kunnes seos muuttuu taikinamöykyksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita, kunnes taikina on sileää. Pursota taikinasta pelleille leivinpaperin päälle tuulihattuja. Paista tuulihatut 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia uunin keskitasolla. Älä avaa luukkua paistamisen aikana!

Valmista täyte tuulihattujen jäähtyessä. Sulata valkosuklaa kermatilkan kanssa mikrossa. Anna jäähtyä. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi massaksi ja täytä tuulihatut lusikoimalla täytettä halkaistun tuulihatun sisään.

Mittaa siirapin ainekset kattilaan ja kuumenna. Keitä kymmenisen minuuttia, kunnes seos muuttuu siirapiksi. Lado tuulihattuja tarjoiluvadille torniksi. Levitä muiden kuin alimmaisten tuulihattujen pohjaan lusikalla siirappia, niin torni pysyy hyvin kasassa. Valuta loppu siirappi tornin päälle ja viimeistele tomusokerihunnulla.




Tein tänään tyttäreni kanssa lohilasagnea, jota en olekaan aikaisemmin tehnyt. Laitan ohjeen tähän (ilman kuvaa), sillä ruoka oli niin ihanaa. En mittaillut läheskään kaikkia aineita, joten ohje on pikkuisen summittainen, anteeksi.
noin 4:lle hengelle:

lasagnelevyjä
juustokastike:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
sipulijauhetta
150 g juustoraastetta
silputtua tilliä
maitoa niin, että saadaan hyvä juustokastike (ehkä 8 dl????)
lisäksi:
400-600 g kylmä- tai lämminsavulohta (voi tehdä tuoreestakin lohesta)
1 prk raejuustoa
pinnalle:
juustoraastetta

Valmista juustokastike kuumentamalla voi ja hauduttamalla vehnäjauhoja hetki nvoisulassa. Lisää maitoa vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa pian olla sopivan paksuista, lisää juustoraaste. Mausta sipulijauheella ja tuoreella tillisilpulla.

Voitele vuoka. Lado pohjalle lasagnelevyjä. Laita lasagnelevyjen päälle juutokastuiketta¨, lohta ja raejuustoa ja toista kerroksia niin kauan kuin raaka-aineita riittää. Jätä juustokastiketta kerros päällimmäiseksi ja ripottele vielä pinnalle juustoraastetta. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.





 

2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja taas! Lohilasagne kuulostaa ihan mielettömän hyvältä. Kiitos ohjeesta, olen kaivannutkin vaihtelua meidän kotiruokiin. Monesti sitä tekee niitä samoja helppoja ruokia ja jonkin ajan päästä ne tulevat korvista ulos. Vaihtelu on aina mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttäreni löysi tuon lohilasagnen ohjeen köksäntunnilla jostakin kirjasta. Teimme yhdessä lasagnen sitten tänään. Oli mielettömän hyvää! Kannattaa todella tehdä. Ja onhan tämä kevyempi ja terveellisempi versio perinteiseen lasagneen verrattuna. Jos nuo asiat ovat sinulle tärkeitä, minulle ainakin ovat, vaikka en turhan tarkka olekaan.

      Poista