sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Mustikka-marenkitorttu

Todella maukas ja rapea pohja. Mustikkainen täyte. Marenki. Mitä muuta tortulta voi muka odottaa? 
Pohja:
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 kananmunankeltuainen
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
5 dl mustikoita
1/2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 1/4 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
3 kananmunankeltuaista
30 g voita

Marenki:
4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
Tee ensin pohja. Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita keskenään keltuainen ja kylmä vesi ja lisää ne varovasti sekoittaen jauhoseokseen, älä vaivaa. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä pyöreäksi levyksi. Nosta taikina halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat tasaiseksi. Peitä taikina leivinpaperilla ja levitä sen päälle vaikkapa riisiä painoksi, jotta pohja säilyttää muotonsa. Paista pohjaa 220-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Tee täyte. Mittaa kattilaan mustikat, sokeri, sitruunamehu ja puoli desilitraa vettä. Kiehuta seosta vähän aikaa. Sekoita keskenään 3/4 kylmää vettä sekä maissitärkkelys. Kaada seos kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen kolme minuuttia. Ota kattila levyltä ja lisää keltuaiset joukkoon. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada mustikkatäyte paistetun pohjan päälle ja anna jäähtyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sitruunamehun kanssa. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Levitä marenkivaahto jäähtyneen mustikkatäytteen päälle. Laita torttu hetkeksi uuniin grillivastusten alle, jotta marenkipinta saa kauniin värin.



6 kommenttia:

  1. Olen tehnyt tätä sitruunasta, mutta enpä ole mustikkaversiota kokeillut. Vaikuttaa ihanalta. Tuleeko tästä kovin makea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ollenkaan liian makea. Marenki makeinta tässä. :)

      Poista
  2. Kyllä näyttää hyvältä!
    Tätä täytyy kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Pohja sulaa suussa, mustikka maistuu muikealta ja marenki makealta. :D

      Poista
  3. Kokeiltu on. Tämä on hyvää �� Teen toistekkin.
    -Satu

    VastaaPoista