maanantai 2. tammikuuta 2017

Puolukka-toffeepiirakka

Varoitus! Hankala ottaa vain yksi pala! Niin maukasta!
(suussasulava) Pohja:

3,5 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen
1 rkl kylmää vettä

Täyte:

3 dl fariinisokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
50 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 kananmunan keltuainen
1 rkl korppujauhoja
5 dl puolukoita (pakastepuolukoihin 1 tl perunajauhoja)

Voiteluun:

kananmunaa


Pohja: Nypi voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja kylmä vesi. Sekoita taikinaa vain sen verran, että se on tasaista. Muotoile siitä pallo, kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

Voitele piirakkavuoka. Kauli taikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä käyttäen apuna jauhoja. Nosta taikina leivinpaperin avulla vuoan päälle ja poista leivinpaperi varovasti. Asettele taikina kunnolla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Rullaa kaulimella piirakkavuoan reunojen päältä, jolloin taikina leikkaantuu kauniisti. Laita vuoka pakastimeen. Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota muotilla kuvioita siitä. Siirrä koristeet jääkaappiin.

Täyte: Laita fariinisokeri ja jauhot pieneen kattilaan ja sekoita ne hyvin sekaisin. Tee seokseen kuoppa ja vatkaa maito vähitellen joukkoon. Lisää voi kattilaan ja kuumenna, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää keltuainen ja vaniljasokeri.

Levitä korppujauhot tasaisesti piirakkavuoan päälle. Kaada päälle toffeetäyte ja ripottele pinnalle puolukat. Asettele taikinakoristeet reunan ympärille ja voitele kevyesti kananmunalla. Paista piirakkaa uunin alatasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia. Koristele jäähtynyt piirakka halutessasi tomusokerilla.


4 kommenttia: