sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Puolukka-marenkipiirakka

Työpaikalla keskusteltiin viime viikolla siitä, kuinka lapsiperheissä meinaavat puolukat jäädä helposti pakastimeen ja syömättä. Näin meilläkin. Siitä lähtien minulla on tehnyt puolukkaista herkkua mieli, vaikkei se varmasti kevään ykkösmarjoja olekaan. Kyllä se silti sopii kevääseenkin. Tässä yksi aivan ihana puolukkapiirakan ohje, jossa kerrassaan unelmainen italialainen marenki (jonka tein ekaa kertaa elämässäni, mutta kannatti).
pohja:
200 g Bastogne-keksejä
70 g pekaanipähkinöitä
1 rkl fariinisokeria
70 g voita

pehmeä puolukkatäyte:
3 dl soseutettua puolukkaa (n. 6 dl kokonaisina)
1,75 dl sokeria
120 g pehmeää voita
3 munaa
3 rkl sitruunamehua
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 dl kokonaisia puolukoita

italialainen marenki:
2 dl sokeria
0,75 dl vettä
3 valkuaista
1 rkl sokeria

päälle:
tomusokeria

Pohja:
Hienonna keksit ja pekaanipähkinät. Sulata voi ja sekoita se sekä fariinisokeri keksimurun kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan (halk. n. 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle ja noin 3 cm reunoille. Nosta kylmään odottamaan.

Täyte:
Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset paitsi kokonaiset puolukat. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois liedeltä. Lisää kokonaiset puolukat ja sekoita. Kaada täyte tasaisesti pohjan päälle. Nosta takaisin kylmään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Marenki:
Valmista marenki tarjoilupäivänä. Mittaa vesi ja 2 dl sokeria kattilaan. Kuumenna seos 124 asteeseen. Vaahdota sillä aikaa valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi vaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on jämäkkää ja jäähtynyt haaleaksi. Levitä marenki piirakan päälle ja sihtaa päälle tomusokeria.

(Ohje HerkkuLEIVONTA-lehdestä)



6 kommenttia:

  1. Oi että mikä herkku! Rrakastan puolukkapiirakoita ja marenkia. Täytyy laittaa kokeiltavien listalle!
    Kiitos taas ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kans rakastan puolukoiden happamuutta ja makeutta sekä marengin pehmeyttä yhdessä!

      Poista
  2. Vau! Huikean hieno ohje <3

    VastaaPoista
  3. Tämä on yksi suosikeistani! Todella hyvää �� -Satu

    VastaaPoista