perjantai 27. toukokuuta 2016

9-luokkalainen ja puolukkaleipä

Oi, näitä herkkiä aikoja! Esikoiseni päättää ihan kohta peruskoulun. Mihin aika on mennyt? Tänään tyttäreni juhli ysiläisten kanssa koulussaan. Kevään aikana hän onkin ollut itse aktiivisena juhlia suunnittelemassa ja järjestämässä. Hän soitteli myös juhlassa flyygeliä, hyvin oli kuulemma mennyt. Pari titteliäkin tyttö oli saanut. Koulukaverit olivat äänestäneet hänet Vuoden pukeutujaksi ja Vuoden Einsteiniksi. Hauskaa ja herttasta, mutta oikealle henkilölle tittelit menivät, vaikka sen itse äitinä sanonkin. 

No, pitäähän se joku ohjekin laittaa tänne. Meillä on puolukoita kertynyt pakasteeseen, joten niitä nyt käyttelen, siksi muitakin puolukkaohjeita tiedossa, vaikka sopisivat enemmänkin syksyyn. 

Pellillinen puolukkaleipää

50 g hiivaa
4 dl piimää
2 dl maitoa
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1/2 dl vaaleaa siirappia
2 dl puolukoita
1 dl kaurahiutaleita
3 dl spelttijauhoja
9-10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja piimään. Lisää suola, öljy, siirappi, puolukat ja kaurahiutaleet. Lisää speltti- ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin. Anna kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Levitä ja taputtele taikina käsin leivinpaperoidulle pellille. Leikkaa taikina 16-20 ruuduksi. Sirottele päälle vähän vehnäjauhoja. Anna kohota puolisen tuntia. Paista leipä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti