maanantai 13. kesäkuuta 2016

Omena-pistaasikeikaus pistaasipraliinilla & karamellikastikkeella

Tästä ei kyllä voi sanoa muuta kuin että voi järkky, miten hyvää! Tämä ohje on Herkkuleivonta-lehdestä ja menee kyllä mun suosikeihin (niihin satoihin). Jos rakastat pähkinöitä, eritoten pistaasipähkinöitä, tämä sinun on tehtävä! Sanottakoon, että vaikka pienimmät poikani eivät ole erityisemmin pähkinäfaneja, tämä kyllä upposi heihinkin - ehkä ihanan karamellikastikkeen ansiosta osaksi.

Kakku:
5 dl pistaasipähkinöitä
250 g voita
2,5 dl fariinisokeria
1 iso, vihreä omena
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pistaasipraliini:
0,75 dl sokeria
1 rkl vettä
2 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Karamellikastike:
3 dl kermaa
60 g voita
1,25 dl fariinisokeria
ripaus kardemummaa

Voitele pyöreä irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 22 cm. Aseta leivinpaperi vuoan pihjalle. Kakku: Murskaa pistaasit muruksi monitoimikoneessa. Kuori omena ja poista siemenkota. Leikkaa omenasta ohuita siivuja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuumenna 60 g voita ja runsas 1/2 dl fariinisokeria kattilassa ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut voihin. Kaada seos leivinpaperin päälle vuokaan. Asettele omenaviipaleet kauniisti vuoan pohjalle. Vaahdota jäljelle jääneet kakun voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa. Lisää pistaasimuru ja yhdistetyt kuivat aineet ja sekoita. Lusikoi taikina omenaviipaleiden päälle vuokaan ja tasoittele. Paista kakkua uunin alatasolla noin 60 min..
Praliini: Laita leivinpaperi uunipellille. Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri on liuennut täysin. Keitä noin 5 minuuttia sekoittamatta, kunnes seoksen väri alkaa muuttua kullanruskeaksi. Lisää pistaasirouhe ja kääntele kattilaa, jotta seoksesta tulisi tasainen. Älä käytä lusikkaa. Kaada seos leivinpaperin päälle jäähtymään. Murskaa jäähtynyt praliini veitsellä pieniksi paloiksi.
Karamellikastike: Laita kattilaan kaikki kastikkeen ainekset. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on liennut täysin. Kiehauta ja alenna sitten lämpöä. Jatka keittämistä, kunnes kastike hiukan paksuuntuu.

Anna kakun jäähtyä paistamisen jälkeen viitisen minuuttia ennen kuin kumoat sen. Tarjoa kakku pistaasipraliinin ja karamallikastikkeen kanssa.


6 kommenttia:

  1. Voi nam!! tätä on pakko kokeilla!
    t. 2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, 2! Kyllä nuo pistaasit on verrattomia kakuissa!

      Poista
  2. Voiko tuota tehdä pakasteeseen niin että karamellikastike ja pistaasipraliini (hui mikä sana :) ) ovat jo valmiina päällä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En laittaisi. Tuota kastiketta ja praliinia on sen verran, että niitä voi lisäillä syömisen aikana. Mulla oli karamellikastike kannussa ja siitä lorautimme kakkupalan päälle ja lisäsimme pistaasipraliinin paloja. Luulen, että praliini ei kestä pakastamista.

      Poista