sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Omenainen halva-tuorejuustotorttu

Tässä vähän erilainen omenaherkku, olkaapa hyvä! Minä en ainakaan aikaisemmin ollut tällaista herkkua tehnyt. Ja taas sama klassinen juttu: Olin repäissyt sivun jostakin
lehdestä, jossa tämä ohje oli, aikomuksenani kokeilla joskus. Mutta en kyllä tiedä yhtään, mistä lehdestä. Sama sille, tämä on kerrassaan makoisa herkku! Suosittelen.


1 iso voitaikinalevy (500 g)
kananmunaa
tomusokeria
perunajauhoja

Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g vaniljanmakuista halvaa
1 rkl sitruunanmehua
1/2 dl sokeria

Omenapaistos:
3-4 omenaa
50 g voita
3 kanelitankoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kauli voitaikinalevy jauhotetulla pöydällä noin 3-4 mm paksuiseksi. Leikkaa levystä neliö, joka on kooltaan noin 25 x 25 cm. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa lopusta taikinasta neljä suikaletta, joiden leveys on noin 1 1/2-2 cm ja pituus noin 25 cm. Voitele munalla ison neliön reunat. Nosta taikinasuikaleet reunojen päälle ja voitele nekin. Ei haittaa, vaikka taikinasuikaleet menevät limittäin neliön kulmissa. Paista levyä uunissa (225 astetta) keskitasolla 15-20 minuuttia. Minulla kohosi keskikohtakin uunissa kunnolla, mutta se laskeutui jäähtyessään, jolloin reunat tulivat hienosti esiin. Ohjeessa sanottiin, että jos reunat kaatuvat paistamisen aikana, ne voi nostaa vielä kuumina ylös ja tukea jäähtymisen ajaksi.

Valmista täyte seuraavaksi. Vaahdota kerma ja yhdistä siihen tuorejuusto. Raasta mukaan halva ja lisää mausteet. Sekoita tasaiseksi.

Omenapaistos tehdään seuraavasti. Pese omenat huolella ja kuutioi ne. Sulata voi paistinpannulla, lisää omenakuutiot, kanelitangot, sokeri ja vaniljasokeri. Paista sekoitellen, kunnes omenakuutiot pehmenevät. (Tämä maistuu niiiiin ihanalta! Ajattelin seuraavalla kerralla tehdä tätä vähän enemmän kuin ohjeessa.)

Kokoa torttu juuri ennen tarjoilua. Siivilöi jäähtyneen torttulevyn päälle tomusokerin ja perunajauhon seosta. (Perunajauho ei sula niin kuin tomusokeri.) Täytä tortun keskusta tuorejuustoseoksella ja lusikoi päälle omenapaistos liemineen. Tarjoile heti.


4 kommenttia:

  1. Namms, tätä pitää kokeilla!
    Mitä tuorejuuston tilalla voisi käyttää?
    Jogurttia, ranskankermaa, tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siihen käyvät kaikki nuo mainitsemasi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Heli, se on seesamitahnasta valmistettua mureaa, mutta kiinteää ja kerrosmaista herkkua. Löytyy kaupoista yleensä lähinnä tuorejuustoja. Kannattaa maistaa!! Mulla tekee joskus niin kovasti mieli tätä herkkua, että syön ihan semmosenaan.

      Poista