sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Maukasta Runebergin päivää!

En omista runebergintorttuvuokia. Sellaisia ihania, korkeita ja kapeahkoja. Minusta muffinssivuoissa tulee aina hieman kuivahkoja runebergintorttuja, joten mietin, miten saan herkullisen nimikkoleivoksen tehtyä. Sitten muistin, että olen tehnyt leivoksen kakun muodossa jo monta vuotta sitten. Niinpä kaivoin ohjeen esille. Se taitaa olla Kinuskikissan ohjeesta vähän muokattu ohje. Tämä on juuri sopivan kosteaa ja "oikean runebergintortun" makuista, vaikkei tätä kostutetukaan rommilla. Kakusta tulee myös juuri sopivan korkuinen. 

Taikina:
1,5 dl sitruunamehua (2 isosta sitruunasta)
100 g piparkakkuja
2,5 dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita
3 dl sokeria
3 munaa

Kostutus:
1,5 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria


Koristelu:
200 g vadelmahilloa
3 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
n. 1 rkl sitruunamehua

Purista sitruunamehu. Murskaa piparkakut. Sekoita keskenään piparkakkumurut, mentelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunamehua.

Voitele ja korppujauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 60 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. 

Kiehauta kostutusvesi, sitruunamehu ja sokeri kattilassa. Imeytä se kakkupohjan päälle ja sivureunoihin pullasudin avulla.

Levitä vadelmahillo kakun keskelle. Tee tomusokerista, vedestä ja sitruunamehusta paksu kuorrute, laita se pikkuiseen muovipussiin, leikkaa pussiin pieni reikä ja pursota kakun reunoille niin, että se myös valuu osittain reunoilta alas. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti